Hoppa till huvudinnehåll

Årets Sarfsalöåtta löps traditionsenligt – nästan

Man kan vänta sig en stor publik när Sarfsalöåttan går av stapeln. Deltagare i Sarfsalöåttan. Bild: Sarfsalöåttanlöpning,löptävling,sarfsalö,sarfsalöåttan

Årets upplaga av Sarfsalöåttan har tagit steget in i den digitaliserade världen. På lördagen mäts löpartiderna med elektroniska chip, vilket medför att tidtagningen blir både enkel och exakt.

För övrigt följer den fjortonde upplagan av det legendariska halvmaratonloppet Sarfsalöåttan traditionen, som sig bör. Lördagen den 30 juli ska man knyta snörena på sina löpardojor extra noggrant och ta sig till Härpe by på Sarfsalö, för då är det dags för årets trevligaste lopp i skärgårdsmiljö.

- Förberedelserna har rullat på under sommaren och har intensifierats under den här veckan, säger Staffan Björkell som fungerar som speaker under loppet.

Att arrangera ett lopp gör man inte i en handvändning, men som tur är har alla medarbetare och föreningen Sarfsalö Ungdomsförening en rejäl dos rutin bakom sig, vilket har underlättat förberedelserna.

På fredag och lördag ska banan markeras ut och vätskestationerna sättas upp. Rutten går längs med landsvägarna på Sarfsalö i formen av en åtta - därav namnet Sarfsalöåttan. För den som inte känner för att kuta i 21 kilometer, kan man välja att ställa upp i parstafetten som är uppdelad i 14 och 7 kilometer. Varför inte utmana paret i grannstugan?

Naturskönt lopp

Före själva loppet får alla deltagare ett elektroniskt chip som håller reda på tidtagningen. Deltagarna registreras vid start, vid 14 kilometer och vid målgång.

- Det är en väldigt exakt och tillförlitlig tidtagning. De som deltar tävlar framförallt mot sig själva och då är tiden väldigt viktig, säger Björkell.

Staffan Björkell, Sarfsalös egen pratkvarn, fungerar som speaker. Staffan Björkell. Bild: Sarfsalöåttanstaffan björkell

De som deltagit i loppet brukar säga att det är ett väldigt vackert och naturskönt lopp, berättar Björkell. Rutten går längs med vattnet och genom den idylliska bymiljön på Sarfsalö. Dessutom hör det till ett av de få loppen som löps i juli.

- Vi har som bäst haft cirka 160 deltagare, men vi brukar ha kring 110 deltagare. Vädret är nog utmanande, Dom flesta gångerna är det hett och ibland riktigt hett.

Endast en gång har det regnat och för två somrar sedan var det fruktansvärt hett. Det uppmättes +34 grader i skuggan vid tävlingscentralen.

- Som tävlingsarrangör är man lite oroad för det är inte riktigt fiffigt att ta ut sig helt och hållet vid sådana temperaturer. Man måste vara noggrann med vätsketankandet.

En halvmara kräver träning

En halvmara är en utmaning och man springer inte sträckan direkt från sofflocket. Deltagarna i Sarfsalöåttan brukar veta vad de sysslar med och känner sin kropp och dess begränsningar väl.

-Halvmaran är en bra utmaning för en vanlig motionär, man behöver inte ge sig på maran direkt. Parstafetten är lämplig om man inte är fullt så vältränad.

Loppet engagerar både Sarfsalöbor och sommargäster, och det brukar vara en stor publik som hejar på löparna.

- Vi har deltagare som är med varje år och dessutom deltagare i många olika åldrar.

Vädret ser ut att bli bra, så på med joggingskorna och ta er till Sarfsalö!

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland